Вести

Ускоро завршетак фабрике за прераду воде "Бресје"

Пројекат побољшања водоснабдевања на подручју општине Алексинац започет 2012. године, полако улази у своју завршну фазу. Након што су у протеклих неколико година, замењене азбестне цеви у дужини од 16 километара, на ред је дошла и реконструкција и доградња Фабрике воде "Бресје". Јануара су почели радови на сређивању фабрике и њихов завршетак се очекује до краја године, што ће зависити од временских услова.
Цела инвестиција за радове који су рађени у последње три године износи четири милиона евра од тога је милион и 200 хиљада донација Немачке развојне банке КфW, два милиона и 800 хиљда је кредит који се враћа у периоду од 12 година на 24 једнаких рата, што нам је потврдио и директор ЈКП „Водовод и канализација” Драгиша Симић.
‒ Ми смо утрошили милион и по евра за замену азбестне мреже, а два и по милиона евра нам је остало за реконструкцију фабрике воде. С тим што је међународни тендер изашао на два милиона и 840 хиљада евра, ми део морамо доплатити из наших средстава. Најповољнија понуда је била 2 милиона и 840 хиљада евра, а следећа понуда је била четири милиона и 600 хиљада евра. Хоћу да кажем да смо добили извођача који је био јако повољан за нас и за уградњу комплетне опреме на нашем постројењу ‒ каже Драгиша Симић, директор ЈКП „Водовод и канализација” у Алексинцу.
Након завршетка радова у фабрици воде, Алексинац ће добити објекат у коме је уграђена савремена опрема европских произвођача. Осим што су замењени таложници и филтери на већ постојећим постројењима, дограђена су и нова у којима ће, поред осталог, бити уграђена и опрема за озонирање.